STUDIOS 18

Designer SANJAY PURI ARCHITECTS
PrizeHonorable Mention
Entry Description

Situated on an undulating site in the deserts of Rajasthan, India, Studios 18 apartments follow the organic nature of old Indian cities with houses stepping back, creating interlocked built volumes across three levels, interspersed within the existing contours that weave through the site. The circulation spaces are naturally lit & ventilated with an abstract composition of square punctuations on either side facilitating air to move through creating different patterns at different times of the day. Each apartment too is cross ventilated with deep recessed windows and open to sky terraces. Color plays an important role in differentiating volumes as well as identifying circulation spaces interestingly while alluding to the colors of the region. Studios 18 is a contextually designed housing project that is sustainable by its design adhering to the existing contours, its orientation to reduce heat gain, its facilitation of natural light and ventilation and its low rise design.