Tree Top Residence

CompanyBelzberg Architects
ClientHagy Belzberg
Designer
PrizeHonorable Mention
Entry Description

The Tree Top Residence celebrates the site’s complex landscape, merging with it seamlessly and emerging from it atop the canopy of trees that surround it. Built along a natural ridgeline, the long and narrow plan of the three- story house mimics and inverts the angles of the site’s topography, creating dynamic vertical and horizontal relationships. Vertically, an eccentrically-helical stair functions as a primary organizing element and a sculptural gesture upon entry into the house. Horizontally, walls are used sparingly in favor of fluidly connected spaces: between rooms and to blend the interior with the outside. The design culminates in the master bedroom, which features full-height sliding doors at its cantilevered corner. The orchestration of this view, overlooking a dense canopy of trees, embodies the intent to offer respite from the city below.