A hutong home renovation in Beijing by CAA

CompanyCAA
ClientLIU HAOWEI
DesignerLIU HAOWEI
Prize2nd Place in Architecture Categories / Renovation
Project LinkView
Entry Description

The property is known locally as a da-za-yuan; translated as "big messy courtyard shared by several houses", and is situated in Qingping Hutong, Beijing. The owner’s parents who live in the property, suffer from Alzheimer's or is wheelchair bound. The project answers questions highlighted in China, in accommodating an increasingly aging population. Constructing an additional steel interior frame, whilst keeping the hutongs original wooden structure allowed for a second floor, thus expanding its living space. Common poor lighting conditions found in traditional hutongs were resolved by increasing the size of the windows, incorporating staircases louvers, and implementing a playful sky light into the kitchen. These design features not only add character to the home, but allows for light to pour into the interior spaces from all angles. The result is a project that embraces the constrains of its unique site, and elegantly balances between historic preservation and modern living.