Redesign Music Hall Eindhoven

DesignerNiels van Eijk, Miriam van der Lubbe, Tom Reijnders, Kirstin Roemer
Prize3rd Place in Interior Design / Other
Entry Description

Concert Hall of the future In the middle of Eindhoven now stands the absolute music centre of the future, a place where lighting, design and technology are integrated innovatively, without it becoming merely a high-tech building. Niels van Eijk and Miriam van der Lubbe of Geldrop designed both the interior and the exterior around the central idea of the Concert Hall as a meeting place. Together with Philips Ambient Experience Design, Hypsos and Rapenburg Plaza, the duo produced an exceptional composition of light, image and specially developed technology. Take for example the way concert-goers are led intuitively from foyer to concert hall by way of subtle lighting signs which move from a high-tech wall and over the 3D ceiling. Van Eijk & Van der Lubbe designed every detail especially for this project, from the enormous glass façade to the foyers and all furniture, from the working wear to the crockery which consist of 519 unique combinations. The dressing rooms were completey renewed with especially designed relaxing furniture and dressing tables. The upholstery of the seatings in the big concert hall have been renewed by a colour scheme which reflects the audience. The most remarkable change is to the main entrance of the new Concert Hall. This consists of a forwardleaning glass façade, 25 meters wide and 13 meters high. Behind it is a cultural city-foyer where people are welcome throughout the day for a cup of coffee, and to listen to, and buy music. The city-foyer will be fitted with an ambient wall, several meters long, consisting of thousands of led lights, on which films, works of art and concerts will be projected. Visual artist Gerard Hadders realised the content of this living wall. Visitors can listen to their favourite music in ‘listening chairs’ with integrated audio systems, designed specially by Van Eijk & Van der Lubbe. They also designed multi-functional furniture for the foyers, and special duo-chairs with an innovative lighting system. Project details Commissioner Muziekgebouw Eindhoven N.V. , The Netherlands Overall design Van Eijk & Van der Lubbe, Geldrop, The Netherlands Philips Ambient Experience Design (creative concept & art direction), Eindhoven, The Netherlands Interior architect Van Eijk & Van der Lubbe, Geldrop, The Netherlands Co-architect façades Van Aken Architecten, Eindhoven, The Netherlands Architecture advisor Atelier PRO, Den Haag, The Netherlands Visual, Light and Sound advisor Hypsos, Soesterberg, The Netherlands Lighting design Rapenburg Plaza, Amsterdam, The Netherlands Graphic identity Gerard Hadders, Schiedam, The Netherlands Construction management Brink Groep, Eindhoven, The Netherlands Constructor Adviesbureau Tielemans, Eindhoven, The Netherlands Theatre advisor Theateradvies, Amsterdam, The Netherlands Installation advisor Grontmij, Technical Management, Amersfoort, The Netherlands Construction physics, acoustics, fire prevention DHV, Eindhoven, The Netherlands Building contractor Heijmans Utiliteitsbouw, Rosmalen, The Netherlands HVAC-E Burgers Ergon Installatietechniek, Eindhoven, The Netherlands Audiovisual systems Mansveld Groep projecten & services, Eindhoven, The Netherlands Permanent furnishing Gielissen Interiors & Exhibitions, Eindhoven, The Netherlands Dates Start date delivery 1 June 2010 Delivery 30 September 2010 Measurements Gross floor space m2 11.000 m2 Gross volume m3 unknown Costs Total installation costs € 10,5 million Suppliers Materials Name City, Country Hall chairs Jezet Seating Overpelt, Belgium Moveable furniture FacilitylinQ Muiden, The Netherlands Made to measure furniture Keijsers Interior Projects Horst aan de Maas, The Netherlands Made to measure furniture Lensvelt Breda, The Netherlands Chandeliers Fornasier Luigi Murano, Italy All visual materials can be used free of copy rights, if the name of the photographer gets mentioned. Visual materials Photographer Images of the finished Muziekgebouw Frank Tielemans, The Netherlands Photographer Images of the Muziekgebouw under construction Merel van Beukering, The Netherlands Sketches, floorplans Van Eijk & Van der Lubbe, The Netherlands In progress images (prototypes) Van Eijk & Van der Lubbe, The Netherlands

About Designer

Niels van Eijk & Miriam van der Lubbe Change the way you experience the way around you “Our designs raise questions; we work with forms and products we all know, we add benefits to them to make it nowadays products without loosing their own characteristics. They make you change your perspective to things, and challenge you to look at another way to the world around you.” Graduated at the Design Academy and the post graduate programme of the Sandberg Institute in Amsterdam. Started their design studio in 1998. They focus on product, interior and exhibition design. Work has been exhibited worldwide and purchased by many museums such as Museum Boymans van Beuningen Rotterdam, Centraal Museum Utrecht, Cooper Hewitt New York, Museum voor Moderne Kunst Arnhem, The Dutch Textile Museum Tilburg, Manchester City Art Gallery, WOCEF Korea, Museum FIT New York, Princessehof Leeuwarden and Stedelijk Museum Amsterdam. Clients are a.o.; Habitat, Fortis, Premsela Dutch Design Foundation, Atelier Rijksbouwmeester, Rosenthal, Droog Design, Dutch Textile Museum, Moooi, Flower Council of Holland, Kikkerland, Quasar, Fleurop Interflora, SKOR (Foundation Art and Public Space), Forbo Marmoleum, Stedelijk Museum Amsterdam. They give lectures and teach product design at various academies ao the Design Academy Eindhoven.