SVSMS

CompanyStudio Decode
Designer
PrizeHonorable Mention
Project LinkView
Entry Description

CATEGORY: INTERIOR DESIGN - RENOVATION CONCEPT NOTE DESCRIPTION OF PROJECT INTERIOR DESIGN AND RENOVATION OF AN INDIAN SWEET STORE SVSMS is a family owned traditional Indian sweet store. The sweet store was first established in 1935. It is located in the heart of the old market district of Balepet in Bangalore, India. We were approached to do the interiors for their new store which would also entail renovation of the existing building and facade. The store was earlier operating from a 100sqft space in a building adjacent to our site since the 70's. Hence the intention of the new store was to expand in size by occupying a floor area of 1500sqft on the ground floor which would primarily be for the sale of sweets and also open a cafeteria on the first floor with a floor area of 885.4 sqft, as an added layer to the business. The proposed location for the new store was a 4 storey building which was built in the 50's. The ground floor was earlier used for the manufacture of sweets, first floor as a residential space and subsequently the upper two floors was used for packaging & storage. The current footprint of the building is 1447.4 sqft. The total built up area after renovation being 4062.9 sqft. The ground floor is for the sale of sweets, first floor as a cafeteria, the second and third floor is used for packaging and storage. Because of the high ceiling heights two mezzanine floors were inserted between the ground and second floor by puncturing the first floor slab. These have been designed to be used as offices. DESIGN APPROACH The sweet store has been in business for over 7 decades and is a landmark of sorts in the old market district of Bangalore not just because of its long history in retail but also because of the sale of popular sweet called the 'Mysore Pak'. The sweet store has been attributed to the popularity of the sweet. Historically the sweet is said to have originated in the kitchens of the Mysore Palace. Our primary design approach was to create a connection with it's history because of the sweet and due the age of the store/ brand, to reflect a blend of classical and contemporary design sensibilities through the interiors and the architecture. In the ground floor the the presentation is dominated by the laser cut panels of MDF which has been used in the false ceiling, the front panels of the display units and the cash counter. They have been finished in white duco paint. The false ceiling in the store is a mix of laser cut MDF panels and gypsum boards. The motif on the false ceilings is a leaf pattern that is inspired from the artwork found in the Mysore Palace. Combination of brown as in wood, blue as in the light & Sile stone granite cladding and white has been used to reflect the colors in their logo. The chandeliers are used to remind us of a time period when the store started and give us a sense of grandeur of where the sweet originated. The lighting scheme was kept subtle by offering most of the luminosity from the false ceiling and the chandeliers. This created a subtle backdrop to the main feature which is the displays which were brightly lit. In a sort building up the mood for the main products. The back shelves are also self illuminated to augment the visibility of the merchandise placed there. The stair case in metal & glass dissects the sweet area and the chaat (form of Indian snacks) area. The store is located at an intersection of two streets with two frontages. The longer frontage has been provided with glass and white shelves to promote window shopping as well as offer a glimpse into the merchandise of the store. The office on the first mezzanine contains the cabins of the owner and his sons. It has been designed to look warm, elegant and clutter free. The work area has been kept light by making the work tables of steel and glass to make the small cabins clutter free. The wall paper has been selected to be consistent with colors of the store which is blue and brown. The cafeteria on the first floor which is meant for the sale of ice cream, cakes and coffee is mostly kept white. The false ceiling,lighting and the front panels in front of the display are all in white while wall paper has been used behind the counter and the gypsum false ceilings. The MDF panels in the false ceiling have been laser cut in the same motif as on the ground floor. The Chandeliers on the false ceiling and laser cut panels thematically connect the two floors. The exterior of the building has been treated as a simple white box with glass. The exterior of the ground floor is clad in black slate. UNIQUE AND INNOVATIVE APPROACH The interesting challenge of this project was in exploring the permissibility of design in traditional Indian retail today. It was an effort to understand what traditional retail means to design rather than being the opposite. Traditional retail such as a sweet shop has often been neglected as a place of design. Most of our design efforts in retail interiors are often focused towards fashion boutiques, high end restaurants, F & B, hotels etc. Traditionally there is a certain imagery that is associated to an Indian sweet shop which can often be described as being mostly utilitarian and devoid of design. Our effort was to treat it with a design sensibility akin to high street retail without inflating the budget. Hence the uniqueness of the project is in the fact of discovering the awareness and the penetration of design as well as the changing pattern in the field of retail and merchandise in the India we live in today. In a traditionally utilitarian segment such as a sweet store it can be said that a pattern of change has been discovered where a commodity such as sweets entrenched in very traditional ways of presentation and sale can be treated as a visual commodity where a visual environment has a place in the experience of the product as is found in a clothes boutique or a high end restaurant. COMPETITION ENTRY BY STUDIO DECODE