Randall Children’s Hospital at Legacy Emanuel

CompanyZGF Architects LLP
ClientSharron van der Meulen
Designer
PrizeHonorable Mention
Entry Description

The 334,000 SF, nine-story Randall Children’s Hospital consolidates previously dispersed pediatric care and creates a new identity for the children’s hospital on the Legacy Emanuel Medical Center campus in Portland, Oregon. The hospital places families at the center of care and amenities are abundant and fully integrated. Four regionally-inspired color palettes for interior finishes are used throughout the hospital to represent the geographic regions served by the hospital: the Willamette Valley, Cascade Range, Oregon Coast, and Desert. Moreover, each hospital floor is assigned an animal found in its region, which is repeated in environmental graphics throughout the floor. Careful thought was given to the selection of materials used – such as bamboo doors for patient rooms and custom-designed elements and furnishings like sculptural, wood pendant light fixtures – providing a non-institutional quality unlike that of a typical hospital. Putting families at the “center” of care was a key design objective, as studies have shown that children heal better when their family is directly involved. All rooms and workspaces provide comfortable places to involve families in the healing process, while enhancing staff workflow. From therapeutic gardens and a dedicated art studio, to a wellness center and expanded sleeping and storage facilities, new trends were explored to create an atmosphere of hospitality and healing within the patient room and throughout the hospital. The patient floors have two-story, glass-enclosed family lounges offering excellent views and an open, spacious and bright feel. Designed to mimic a home environment, the lounges provide space for respite and relaxation and enable families to gather and share a meal, watch television, play games, etc. and further contribute to an atmosphere of hospitality. The patient rooms all feature expansive 10-foot ceilings which create a sense of volume while providing enough space for a clerestory light into the corridor.

About Designer

ZGF's design portfolio includes architecture, planning and urban design projects in multiple industries including academic, healthcare, research, public/civic, urban design, landscape, corporate, interiors. Our mission is to respect the unique qualities of each place, strive for design excellence, and be stewards of the natural and built environment. Our staff reflects a range of disciplines - in addition to architects, interior designers and urban planners - that also includes artists, anthropologists, journalists, registered nurses and engineers. This breadth of expertise gives us the ability to problem solve in a holistic way. With offices in Portland, Seattle, Los Angeles, New York and Washington DC, ZGF's work has been recognized with more than 500 design awards, including the national Architecture Firm Award from the American Institute of Architects. Gene Sandoval is a design partner with ZGF. His philosophy is based on fresh, holistic and socially responsible ideas that also respect aggressive budgets and schedules. Gene joined the firm in 1989 following his graduation from the University of Oregon. He is responsible for design and design team leadership on architectural, urban design and interiors projects, ranging from academic buildings to regional transportation systems. He led the design of the Port of Portland Headquarters Office Building and Parking Garage, the Twelve | West Mixed Use Building which is home to ZGF's Portland office, and the University of Oregon John E. Jaqua Academic Center in Eugene, Oregon. His other recent experience includes the University of Oregon Athletic Medicine Center in Eugene, Oregon, the Eliot housing project in Portland, Oregon, the Portland Transit Mall Revitalization, and stations for the Sound Transit Light Rail system in Seattle. Eugene was honored as one of Portland's top "40 Under 40" business leaders by Oregon Business Magazine.