Winchester Hospital Tenant Improvement

CompanyJACA Architects
ClientSusie Festel
DesignerEric Ryan Susie Festel
Project LinkView
Entry Description

Combining two MRI suites with a CT scan suite, an X-ray suite and an Ultrasound suite, the technically driven, DPH approved, Winchester Hospital Tenant Improvement Project relates a spa experience while solving both physical and structural challenges. Reception welcomes visitors between softly frosted glass partitions which allow natural light to fill the space while creating a sense of privacy. Behind the reception desk, linear mosaic tiles - installed vertically - subtly reference a water wall. Serving adult men and women, the reception’s waiting space includes a children’s play area as well as a table with chairs at an appropriate scale for children. Strategically planned curved walls function as a guide to visitors moving between departments while hosting several relaxation/waiting opportunities. Whether in a curved wall’s alcove or in a more private waiting space, visitors have the ability to control elements of their environment by adjusting lighting, accessing WIFI and/or watching television on a personalized TV. Careful thought was given to selecting non-institutional materials; vinyl wood plank flooring, and wood trim actualize the “at home” experience. Smoothing colors, such as sunny yellows, greens, and soft blues, on the walls and furniture assist with prioritizing relaxation. And flowers, which vary in heights and color shades, establish privacy throughout. While the location of this project sits deep within the building, rooms were planned to allow for maximum exposure to sunlight, and thin ceiling lights were selected to veer the experience from that of a typical hospital. The staff break room incorporates bright colors with natural light, a kitchenette and a comfortable place to sit.