HOME

 
 


Project: "Floating Pool"
Company:Jonathan Kirschenfeld Associates
Designer(s): Client: Neptune Foundation/ NYC Department of Parks and Recreation • Project Architect: Jonathan Kirschenfeld Associates • Project team: Johann Mordhorst, Nicola Bormann, Andrew Woodrum, Stefan Danicich, Adrian Vasile • Naval Architect/MEP Engineer: Charles R. Cushing & Co., Inc. • Structural Engineer: Robert Sillman Associates, P.C. • Marine Engineer: Mal McLaren Engineering Group • Pool Consultant: Joel Trace, AIA • Fire and Life Safety: Paragon Building Consultants • Lighting Consultant: Tillett Lighting Design, Inc. • Construction Manager: Steve Sivak • Site Construction Advisor; F.J. Sciame Construction Co. , United States
Category: Architecture Categories, Professional
User's Profile : -

Entry Description: Inspired by early 20th century floating bathhouses, The Neptune Foundation commissioned the design and adaptive re-use of a former cargo barge into a floating pool complex. The 260’ long steel barge was purchased in Louisiana where major design and engineering pieces were installed in 2003-05. It was then tugged to New York for outfitting and finish work. The completed Floating Pool, moored along the Brooklyn Heights waterfront, hosted over 50,000 swimmers during its inaugural summer in 2007. A 'mobile recreation pier' now within the NYC Department of Parks and Recreation public pool system, the Floating Pool in summer 2008 served up to 1200 swimmers daily at its new Bronx location: Barretta Point Park along the Hunt’s Point waterfront. The Hunt’s Point community is one of the most disadvantaged neighborhoods within the five boroughs, both economically and environmentally, and has a significantly higher asthma rate among its youth population. In terms of plan organization, the pool’s changing rooms, showers, offices and a snack bar collect around a raised court, with children’s spray fountain and dining terrace overlooking the pool deck. Visitors access the court via the arrival porch on the shore-side of the barge, where 90’ aluminum gangways connect the pool complex to land. From the defined space of the court one moves to the changing rooms and showers at either side, past 40-long translucent aquatic-themed murals, finally ramping down along the edge of the barge to the pool deck. The 50-meter seven lane pool is set within an expansive checker-boarded surface inviting public interaction. Shading pavilions flank a raised seating area and frame the view of the harbor. The facility is fully lit for evening events.

About the Designer/Company
No information has been provided