HOME

 
 


Project: "Canal+ LeCube"
Company:fuseproject
Designer(s): Yves Behar, Josh Morenstein, Pichaya Puttorngul, Seth Murray, United States
Category: Media and Home Electronics, Professional
User's Profile : User's Profile

Entry Description: This game-changing TV experience project is a rare feat of innovation in an industry content with sameness. From the very start, CANAL+ chose to challenge the status-quo: as my team and I at Fuseproject were completing the One Laptop Per Child, CANAL+ came all the way to San Francisco to work with us on something that had to be very useful and innovative. These are the very projects my Fuseproject studio is specialized in: exploring new technologies and designing them into a humanistic experience that is relevant for today. LE CUBE, was a chance to make the typical “dumb” receiver, smart and beautiful at the same time. In order to do so we had to conceive of the receiver box, the remote, and the CANAL+ user interface at the same time: the integrated system brings information, personal preferences and communication to the living room before one has turned-on the TV. LE CUBE is the first step in bringing the new capabilities we have come to expect from cell-phones, computers and the internet, to the way we interact with our television. Le Cube functions beyond just entertainment, the backlit graphic displays weather, temperature, the time or as an alarm for your favorite shows. Typically, TV receiving boxes are devoid on easily understandable function, and are “in the way” of the actual television experience. This is the paradigm CANAL+ and the designers at fuseproject want to change: for LE CUBE, well integrated technologies AND design are converging the experience, a true departure. CANAL+ programs are watched by millions of French and European TV viewers, with a strong emphasis on quality and intelligent programming. I grew-up in francophone Switzerland, so for me to be able to create a new experience that is both visual and tactile for such a large and familiar audience is a dream realized. The strategy for this project is 3-fold: • The design delivers a new interactive experience: The design of the black square interactive area was not a style exercise, but actually is a precise 128x128 pixels LCD display allowing graphical animations. The decoder is designed to be used in either a horizontal or vertical position; this was done through the implementation of a gyroscopic sensor to automatically orientate the information displayed in the black cube in the appropriate position. In order to create a complete User Experience, the User Interface has been designed bright Black and White graphical area, that provides a very simple access to the main services through transparent animated menus. The CANAL+ identity is naturally carried through CANAL+ text font. This satellite decoder is not a hybrid STB showing IP TV. But its Ethernet connection allows really innovative “first to be launched in France” services such as Video On Demand, Catch’up TV, including some exclusive content and an Advanced Electronic Program Guide that will automatically find the right program at the right time and match viewer preferences. Additionally the display is designed down to the pixels; the Le Cube signature typography, the unique animations and its brightness are automatically adjusted to the environment. The design is unique and well integrated for the home: How do you design something different to reflect the unique identity of CANAL+, and yet build a contemporary visual simplicity that fits in our homes? Le Cube from Canal+ is designed from every angle; the details are tuned down to the smallest texture and vent holes. You can stand it up or lay it down; its versatile horizontal and vertical orientations allow the unit to neatly fit in any environment. In particular the vertical orientation is the most space efficient with a smaller footprint: it leaves more room on your shelf for other things. The receiver is designed for utmost simplicity: monolithic from a few feet away, yet highly detailed with aesthetic and functional surprises upon closer inspection The finish was considered for both its beauty and durability. Le Cube STB and its Remote Controller are designed as a family, the high contrast palettes along with strong clean geometry. The remote has a soft sculpted back surface for comfort. On a functional level, the soft back surface also "levitates" the remote from the ground, making grabbing the remote very easy. The key layout is divided into two zones, the Navigation zone is located in the black gloss area and the Control zone is located in the satin white area. And with its high contrast finish, finding your remote is easy. The Le Cube is designed to be aesthetically pleasing and to encourage the user to leave it out for display rather than hide it in a cabinet. • The design is environmentally responsible. Le Cube is designed for re-use by CANAL+, as to serve more than one customer: it is disassembled and refurbished after it’s first use, the exterior can be repainted, and the internal components can be upgraded before it is shipped to the next TV viewer. This green approach to the product has tremendous environmental benefits.

About the Designer/Company
No information has been provided