HOME

 
 


Project: "Hancock Mixed Use"
Company:Koning Eizenberg Architecture
Designer(s): Hank Koning, Julie Eizenberg, Oonagh Ryan, Crystal Chan, Paul Miller, Scott Walter, United States
Category: Architecture Categories, Professional
User's Profile : -

Entry Description: Background and Program An under-utilized 40,706 sf corner lot on Santa Monica Boulevard was purchased by the City of West Hollywood in the 1990’s to address a shortage of parking in the neighborhood. The City then selected a developer team to deliver the needed public parking and flush out a mixed use program through a community design process led by the architect The process focused on achieving a balance between public parking, scale, active street presence and the transition to the hillside neighborhood. Consensus was reached with a mixed-use program in a four story building that provided 31 condominiums, 7 affordable studios, 11,600 sf of retail space, 156 public parking spaces and 61 residential parking spaces. As always, the community process and negotiation took time. Schematic design began in 2004 and construction was completed in August 2009. Approach This is a project about making connections. The approach to parking structured the effort. It’s configuration (see section) made sense of the irregular, sloping lot and carheavy program to both reinforce street life and create a contributive roof top open space. Public parking is provided below grade while residential parking (accessed from the north end of the site) loops up and over street level rental housing (behind the wood louvers) to the roof. The arrangement puts housing and people (rather than parking) at grade on Hancock Avenue and initiates a landscape sequence at the roof that organizes a prosaic use into more of a hillside square ringed by existing apartments and the new housing. Architectural expression is rooted in passive sustainable strategies utilizing thin cross-ventilated unit plans. Flats facing the Boulevard are provided with sliding wood screens which allow exterior shading as well as a choice in level of engagement with the noisy street below. Town houses have private courtyards which modulate the scale as the building moves north to merge with the hillside neighborhood behind. Sustainability Social and environmental sustainability goals guided design (see above) but the project did not pursue any rating.

About the Designer/Company
No information has been provided