HOME

 
 


Project: "Sagaponack"
Company:Bates Masi + Architects
Designer(s): Paul Masi, Harry Bates, Aaron Weil, Satoshi Ohkami, Kerry Sandoval, United States
Category: Architecture Categories, Professional
User's Profile : -

Entry Description: Located between the Atlantic Ocean and a freshwater pond, this residence is for an adventurous couple and their four sons. They wanted a house for their large family and numerous guests with a lawn, swimming pool, pool house, garage, and sports courts on a site with a limited building envelope due to coastal and wetland zoning. The large program, relatively small footprint, and daunting regulations dictated a building envelope densely packed with program that stood as a barrier between the ocean and the pond. Thus the design process was one of subtraction rather than addition: carving away at the solid mass of the house to reconnect site features and views and to distill the experience of the place. Materials were chosen not only for their workability, but also for their durability in the harsh coastal environment. Heavy gauge corten steel siding is zero maintenance in spite of being relentlessly sandblasted by the wind. Cedar siding and screens are finished using a Victorian technique in which the iron sulfate in a blend of white vinegar and iron filings reacts with the tannins in wood, creating an ebony finish that penetrates through the material and will not require refinishing. The lack of harsh stains or finishes reduces the ecological footprint of the house. Geothermal heating and cooling as well as vegetated roofs further reduce the environmental impact. Using the design approach of sculpting away rather than building up, the house is pared down until the experience of the extraordinary site is dominant.

About the Designer/Company
No information has been provided