HOME

 
 


Project: "Villa Roces"
Company:Architectuurburo Govaert & Vanhoutte
Designer(s): Govaert&Vanhoutte Architects Damiaan Vanhoutte Benny Govaert, Belgium
Category: Architecture Categories, Professional
User's Profile : -

Entry Description: Villa Roces is integrated in an oblong terrain of about 70m long and 30m wide, situated in the forest surroundings of Bruges. The concept consists of a 51 m long and a 4.20 m high wooden wall flanking a 6m wide glass box. The wall, functioning as a background for the transparent volume, meets with the lack of light and reflect the presence of the forest, the verticality of the trees, etc. As the transparent volume is conceived as a box, the inside space is filled in with clearly defined boxes and volumes and incorporate the structural elements. The glass box is indented at three sides: - the underground parking place - the half underground swimming pool - And one to give access, at the backside of the house The plan concept is very simple: - On the level of the garden there is the income, kitchen, dining room and fireplace.The kitchen can be separated from dining room with a big sliding door. - The bedroom section of the children and the master bedroom are situated one above the other and put in split-level with the living room. - In front of the master bedroom there is a secondary sitting room on the full height of the building - A slope provides the connection between the living room and the bedroom section of the children. - By using a splitlevel, the total height of the house remains low. This horizontal character is key in contrast with the high trees that surround the house. - Under the living room and kitchen is the underground parking situated. This underground space was also of main importance in order to reduce the total build volume above ground level, giving the house the visual impression of a big pavilion.

About the Designer/Company
No information has been provided