HOME

 
 


Project: "Randall Children’s Hospital at Legacy Emanuel"
Company:ZGF Architects LLP
Designer(s): ZGF Architects LLP Sharron van der Meulen, Principal Interior Designer Robert Packard, Partner-in-Charge Robert Frasca, Project Designer , United States
Category: , Professional
User's Profile : -

Entry Description: The 334,000 SF, nine-story Randall Children’s Hospital consolidates previously dispersed pediatric care and creates a new identity for the children’s hospital on the Legacy Emanuel Medical Center campus in Portland, Oregon. The hospital places families at the center of care and amenities are abundant and fully integrated. Four regionally-inspired color palettes for interior finishes are used throughout the hospital to represent the geographic regions served by the hospital: the Willamette Valley, Cascade Range, Oregon Coast, and Desert. Moreover, each hospital floor is assigned an animal found in its region, which is repeated in environmental graphics throughout the floor. Careful thought was given to the selection of materials used – such as bamboo doors for patient rooms and custom-designed elements and furnishings like sculptural, wood pendant light fixtures – providing a non-institutional quality unlike that of a typical hospital. Putting families at the “center” of care was a key design objective, as studies have shown that children heal better when their family is directly involved. All rooms and workspaces provide comfortable places to involve families in the healing process, while enhancing staff workflow. From therapeutic gardens and a dedicated art studio, to a wellness center and expanded sleeping and storage facilities, new trends were explored to create an atmosphere of hospitality and healing within the patient room and throughout the hospital. The patient floors have two-story, glass-enclosed family lounges offering excellent views and an open, spacious and bright feel. Designed to mimic a home environment, the lounges provide space for respite and relaxation and enable families to gather and share a meal, watch television, play games, etc. and further contribute to an atmosphere of hospitality. The patient rooms all feature expansive 10-foot ceilings which create a sense of volume while providing enough space for a clerestory light into the corridor.

About the Designer/Company
No information has been provided