HOME

 
 


Project: "888 Brannan"
Company:Gensler
Designer(s): Doug Zucker, Peter Weingarten, Dan Baroni, Melissa Mizell, Dominique Price, Devan Porter, Bruce Dahlstrom, Paul Choi, Erin Cubbison, Debbie Ohlssen, and Laurie Petipas, United States
Category: Architecture Categories, Professional
User's Profile : -

Entry Description: The original 1917 building at the corner of 8th and Brannan was constructed for the National Carbide Company to house their Eveready Battery industrial warehouse. In 1920 a nearly identical addition was constructed, expanding the original structure eastward over the existing rail spur which extended North along Decatur street. In 1982 the 850 building was constructed on the foundation of a pre existing rail repair shop and the combined 888 buildings were listed on the National Register of Historic Places. The 850 building was designed with the intent of creating showrooms not affected by daylight to house the San Francisco Jewelry Mart. The client’s goal was to re-imagine the identity and possibilities of the building – responding to the fast growing tech market – while retaining the longtime fixture of the Gift Center and Jewelry Mart and respecting the buildings unique history. To do this, the design team provided the Jewelry Mart with a unique identity and entrance, working with them to refresh both their graphic and spatial identity. Dominating much of the interior personality of the site is the oversized atrium space at 888 Brannan’s core. The team stripped the atrium down to its bare bones and constructed a multi functional wood gathering space that accommodates everything from large gatherings to intimate lunches and impromptu work sessions. A geometric green wall plays up the North elevation of the building and gives respite to the industrial feel of the interior. Much needed green space was incorporated at the former loading dock and includes a public courtyard, creating new views for the building tenants and the neighborhood. Overall, the 888 Brannan project is a dynamic revitalization of a historic San Francisco landmark with subtle nods to the buildings history – like inlaid rail tracks to guide users through the entrance.

About the Designer/Company
No information has been provided