HOME

 
 


Project: "Pivot"
Company:Architecture Workshop PC
Designer(s): Architecture Workshop, Robert Garneau, Eric Ansel, United States
Category: Interior Design, Professional
User's Profile : User's Profile

Entry Description: Pivot is a pre-war apartment transformed into a modern adaptable studio with a secret bedroom. The project brief called for hosting 10 for dinner, sleeping 2 to 6 people, a home office, and an efficient kitchen for a client that loves to entertain, all within 37m2 (400sf). The project emphasizes open space while overlaying multi-functionality; cabinetry transforms in response to different needs and provides a variety of spatial experiences defined by serene white walls or lush wood interiors. Ash wood is used extensively for its lightness and to merge the architecture with the cabinetry. Inspired by the Swiss Army knife, the apartment and its furniture are compact, efficient, thoughtfully designed with various independent functions available when desired. The project is an exploration of the power of custom design, where craftsmanship and meticulous detailing are used throughout. The result is an extremely customized responsive environment which adapts to the constantly changing requirements of its residents. Pulling on a wall cabinet divides the apartment in two while revealing a hidden sleeping space with a wall-bed and storage; the cabinetry features a pass-thru window allowing daylight and views. A pair of sofas expands to allow guest sleeping. The dining area has a home office cabinet and a height adjustable table creating additional counter space or an expandable table for gatherings. The kitchen backsplash lifts to reveal storage. The foyer closet doors have built-in shelving. The curbless shower overlaps a double sink allowing more than one person to use the small bathroom. The project contributes to sustainable urban living, taking advantage of functionally responsive cabinetry to increase apartment efficiencies. Ultimately the extensive cabinetry in the apartment is similar to a book cover binding together valued possessions, allowing one to explore each chapter of daily life within a structure of organized compartmentalization.

About the Designer/Company
Pivot is a pre-war apartment transformed into a modern adaptable studio with a secret bedroom. The project brief called for hosting 10 for dinner, sleeping 2 to 6 people, a home office, and an efficient kitchen for a client that loves to entertain, all within 37m2 (400sf). The project emphasizes open space while overlaying multi-functionality; cabinetry transforms in response to different needs and provides a variety of spatial experiences defined by serene white walls or lush wood interiors. Ash wood is used extensively for its lightness and to merge the architecture with the cabinetry. Pulling on a wall cabinet divides the apartment in two while revealing a hidden sleeping space with a wall-bed and storage; the cabinetry features a pass-thru window allowing daylight and views. A pair of sofas expand to allow guest sleeping. The dining area has a home office cabinet and a height adjustable table creating additional counter space or an expandable table for gatherings. The kitchen backsplash lifts to reveal storage. The foyer closet doors have built-in shelving. The curbless shower overlaps a double sink allowing more than one person to use the small bathroom. The project is an exploration of the power of custom design, where craftsmanship and meticulous detailing are used throughout. Like a Swiss Army knife, the apartment and its furniture are compact, efficient, well-crafted, thoughtfully designed, and multi-functional with various independent uses available when desired. The result is an extremely customized responsive environment which adapts to the constantly changing requirements of its residents. The project contributes to sustainable urban living, taking advantage of functionally responsive cabinetry to increase apartment efficiencies. Ultimately the extensive cabinetry in the apartment is similar to a book cover binding together valued possessions, allowing one to explore each chapter of their daily lives within a structure of organized compartmentalization.