Higashiizu

CompanyKimizuka Architects
Lead DesignerKentaro Kimizuka
Design TeamStructural Engineer: Takahiro Sato / Team Sakura
ClientPrivate
CreditsPhoto by Makoto Yasuda, Kentaro Kimizuka (02&07)
Prize(s)3rd Place in Architecture Categories / New Residential Building
Entry Description

The final house for a client who got terminal cancer, to stay for his last period and to leave something for his family. The site is situated in a slope area along Kawazu Vally. The proposal responds to two main subjects: first, the abstractive sense of nature that a man facing to his death would seek for; second, the deliberate balance of architectural design between harmony with surroundings and presence as the final house. The materiality is another key. Controlled aging changes like a Japanese shrine would make his family feel the passage of time and recall memories of the days with him.

Bio

Kentaro Kimizuka
ME BA(waseda) PGdipl.arch(Westminster)
ARB RIBA(uk) 1st cl. architect(jp)

2006-present Kimizuka Architects, Tokyo
2005-2006 Richard Mitzman Architects, London
2004-2005 Munkenbeck+Marshall Architects, London
2003-2004 Mecanoo Architecten, Delft
2002-2003 Massimiliano Fuksas Architetto, Roma
1996-2001 Nihonsekkei, Fukuoka&Tokyo

Awards and Prize

_International Design Awards 2010, Honorable Mention (usa)
_Design Week Awards 2009, Hospitality Environment Award (uk)
_Design Week Awards 2009, Best of Show, Short Listed (uk)
_17th the Best Store of the Year, Special Award (jp)
_JCD Design Awards 2009, Best 100 (jp)