Extension of the CTLES

CompanyAntonini Darmon Architects
Lead DesignerLaetitia Antonini & Tom Darmon
Design TeamRMDM arhcitects
ClientEpaurif
CreditsPhotos: Pierre L'Excellent / Julien Lanoo
Prize(s)3rd Place in Architecture Categories / Institutional
Entry Description

Extension of an existing building, this project is intended to archive documents from the libraries of universities and research centers. Maintaining the consistency of the existing building, our addition represents a natural extension, but detached to avoid distorting the original structure.
To ensure proper conservation, the project relies on three functional principles: two silo buildings to conserve the documents, a central gallery, an enveloping skin on the periphery. The extension is covered in veined stainless steel; its brightness contrasts with the dullness of the original aluminum.