Guggenheim Museum Helsinki

CompanyMyefski Architects
Lead DesignerJohn Myefski
Design TeamJohn Myefski, Josh Sacks, Brian Wagner, Chris Myefski, Timothy Kirkby
ClientSolomon R. Guggenheim Foundation
CreditsRendering: Myefski Architects & Quantum Design
Prize(s)3rd Place in Architecture Categories / Conceptual
Entry Description

To bring the beauty of the Finnish countryside to the city, the Guggenheim Museum ebbs and flows like rolling plains and low hills. The design’s pedestrian pathway works as a horizontal and vertical connection between the waterfront and the city grid, penetrating the structure and blurring the boundaries between public and private spaces.

The interior of the main exhibition hall can be viewed from the pathway outside as one circulates around the large architectonic form. The design comes alive and unfurls into natural gathering spaces where visitors can enjoy where the city meets the water.