Share on Social Media

Swisshouse XXXIV

CompanyDavide Macullo Architects
Lead DesignersDavide Macullo
Design TeamLorenza Tallarini, Michele Alberio
CreditsAlexandre Zveiger
Prize(s)Silver in Architecture Categories / New Residential Building
Entry Description

We have built a place for the present that projects back into memory and forward into the future.
From close up, it is a collection of many things and from within, a world, that changes with the passing of the time.
The construction is used as a primary dwelling. It is designed as a volume enclosed by a set of concrete sects. Beginning as a cube and a square plan, these concrete blades are shifted three dimensionally to open the space up to the Alpine landscape, while maintaining privacy. They seems are fragments, broken off from the medieval castle walls of Bellinzona.

Bio

Davide Macullo (b. Giornico, CH, 1965) lives and works in Lugano, Switzerland.
He studied art, architecture and interior design.
For 20 years (1990-2010) he was project architect in the atelier of Mario Botta with responsibility for over 200 international projects worldwide. He opened his own atelier in 2000.
The ethos of the studio is one of ‘drawing from context’ and the various contributions promote a dialogue between the specificity of the project and the universality of the contexts. His work has been published and awarded both at home and abroad.