PV14 House

DesignerM Gooden Design Michael Gooden, Matt Mooney
PrizeHonorable Mention
Project LinkView
Entry Description

PV14 House is a modern residence in Dallas, Texas, USA, built from 14 shipping containers. Located directly across from White Rock Park, this residence is at one of the highest elevations in the city of Dallas. The primary goals were to design and build a modern residence that has a unique character, that responds to its specific location, and that employs the unique construction technologies not often used in current residential construction. With an elevated site and its long axis aligned directly with the city street grid to the southwest, the house was positioned to take advantage of the outstanding views across the lake, over the trees, and to downtown Dallas. Primary living areas are elevated to separate them from the street traffic activity below. Extensive use of overhangs and porches shields windows from direct sunlight while still utilizing natural light and not obstructing the beautiful views. The roof deck serves as a solar screen to the insulated single-ply membrane roof below, reducing energy costs and extending the life of the roof itself. The house is intended to express honesty from which it is built, with concrete floors, exposed steel structure, pre-manufactured steel modules (shipping containers), masonry, and glass as primary elements.