A2-house 「shell house」

DesignerArchitects: Architect Show Co.,Ltd., Masahiko Sato, Builder:Murozono Construction Co.,Ltd., Photographer:Toshihisa Ishii
PrizeHonorable Mention
Project LinkView
Entry Description

A2-house which has another name [shell house] was built in Fukuoka city. Site is located on the area where there are crowed by residences and shops. North of site is contact with a busy industrial road. To satisfy the needs of owner [A house that family can live in safely], this design’s main concept is protecting family from various neighboring environment of the site. To protect the privacy and mitigate traffic noise, I set no opening on outer wall of north side faced to the road. In addition, I pushed out a white wall diagonally on a road to emphasize the beautiful wooden wall and leave people a deep impression. House is retreated from the road in 2600 mm to plant trees in order to harmonize architecture and environment. When a car entries the house, it is needed to use remote-control to open overslide door. By this way, it enhances ability of crime prevention and owner can entry house safely from entrance. There is a big light court terrace contacted with living room and dining room on the south of house. Family and children can play safely outside in the light court. It makes the space a whole feeling by setting a window of large openness is set between light court and living room & dining room. So family can enjoy themselves there. Opposite to the exclusive feeling of road side, you may enjoy open and bright space when you enter inner of A2-house [shell house]. I hope owners spend a pleasant time in the house by feeling the benefits of nature and changes of seasons.

About Designer

In daily life, people put themselves in a space somewhere. Home, school, work, public institution, commercial facility... In every space, what do people see, experience and feel? We base on people, harmonize every element, like function, things, environment to create a space and the style, and that is our job. We'd love to keep creating the space that makes your life joyful and pleasant, the space becomes more attractive and valuable by people who are enjoying it.