Chapel on the Hill

CompanyEvolution Design
ClientPaul King
DesignerTanya Ruegg-Basheva
Entry Description

Former chapel transformed into boutique holiday home After standing derelict for more than 30 years, the former Ebenezer Methodist Chapel has been transformed into a boutique self-catering holiday home. The building that was once a windowless property, damaged by the harsh northern weather, has been brought back to life by a careful and thorough reconstruction designed by Swiss architects Evolution Design. The Chapel is located in the rural and picturesque village of Forest-in-Teesdale in the north of England. The Chapel dates back to 1880, featuring solid stonewalls, slate roof tiles and arched windows, all of which have been carefully restored. The luxurious property now consists of a fully equipped and modern kitchen, a spacious and cosy living area, four comfortable bedrooms and three modern bathrooms. The interior has the cosiness of a traditional English cottage, yet it is designed in a truly contemporary style. One of the main design challenges for the architects was the installation of the new mezzanine floor without breaking the line of the original tall gothic windows. The accurate planning and detailed design eliminated this potential issue and ensured a truly majestic result. The ground floor living space has impressive high ceilings and is thereby flooded by natural light, while the mezzanine floor is designed for two comfortable and cosy master bedrooms with en- suits and one single bedroom in-between. Being located away from it all in a beautiful countryside with breath-taking views, yet close to the major tourist attractions such as the High Force waterfall and the scenic Pennine way, the Chapel offers its guests lots of comfort and tranquillity, yet plenty of choice for outdoor activities.

About Designer

Evolution Design is an internationally recognized Swiss architecture and design studio with offices in Zurich and London.