I-house 「House of Horizon」

DesignerArchitects : Architect Show Co.,Ltd. ,Masahiko Sato, Builder :Shiraishi construction Co.,Ltd., Photographer :Toshihisa Ishii
PrizeHonorable Mention
Project LinkView
Entry Description

The building site is a long, narrow piece of land between a coastline road and a cliff. The key design concept, besides assuring a sufficient living space, was to harmonize with the surrounding natural environment. The land sits two meters below the roadside, and the natural slope of the land was daringly used without trying to restructure it. The building has a beautifully aesthetic form that makes it appear to be floating in the air. The north side facing the road is flat and simple. When approaching the house in a car, the white form of the west side of the building gradually gets larger, and reflects the sunlight. There are no windows on the sides of the building. It is designed so that from every window only the sea is visible. In the Horizontal house, the blue sky and sea directly in front of it belong to the family living in it. Turning one’s attention to the sound of the ocean waves creates a relaxing living experience. The house sits not in the middle of the city but in a unique natural environment, so the architect designed the house to bring the residents the benefits of that environment through both the choice of materials and the design overall. To not spoil the landscape required a design that would meld the building into its surroundings. The house supports living face to face with the vastness of nature, sometimes gentle and sometimes fierce. It is certain that the owner will come to love the rich variation of the Japanese climate even more after having lived in the house.

About Designer

In daily life, people put themselves in a space somewhere. Home, school, work, public institution, commercial facility... In every space, what do people see, experience and feel? We base on people, harmonize every element, like function, things, environment to create a space and the style, and that is our job. We'd love to keep creating the space that makes your life joyful and pleasant, the space becomes more attractive and valuable by people who are enjoying it.