Mondrian's Window

DesignerForm4 Architecture
Entry Description

Designed for two artists this rear addition to a one-bedroom house symbolizes the architecture of linearity and sequence, where all of the rooms across the three-stories have a sight-line, progressively more expansive as one moves higher, overlooking a downward sloping garden and panoramas of the Bay to the North. The rear elevation, now the primary façade of the house, is rich in explicit formal references. They range from the Dutch cabinet maker/architect Gerrit Rietveld for volumetric composition, to Dutch painter Piet Mondrian for the subdivision of the glazing and its coloring, and contemporary New York architect Richard Meier for the expression of frames containing the individual windows in and out of the primary building envelope. Built on a lot narrower than the typical San Francisco 25-foot parcel, this one-bedroom, three-story infill project is not visible from the street; instead the existing residence forms the primary façade of the new 1,400 square-foot home. The addition provides an abundance of natural light in the creative spaces and the original areas gain more breathing room while continuing to cater to everyday functions. These areas were kept in the Edwardian/Arts and Crafts style in deference to two generations of artists who lived in the house prior to the current owners. At the ground level, the existing garage opens onto a new studio that opens onto the garden beyond. Connected by a spiral staircase in the studio, the second level comprises an existing street-facing parlor and previously windowless bedroom, which now opens onto a multi-use space for painting and yoga. The existing kitchen and dining room on the third floor open onto a live/work space that also doubles as a space in which to entertain. The view of the Bay increases as one ascends.

About Designer

We believe architecture is the art of giving form to ideas. At Form4 Architecture, we strive to create architecture that is rational, empowering, and dynamic. We embrace collaboration and teamwork as the cornerstones of success, and we believe in designing welcoming environments that are fundamentally sustainable and accessible. As collaborative partners in the design process, our principals personally lead every project from concept to completion, bringing the collective wealth of years of expertise and knowledge to each client’s vision.