Oasis: The Great American Corporate Center

Lead DesignerJohn Marx, AIA
Prize(s)Honorable Mention
Entry Description

Oasis was conceived as an iconic beacon for innovation, design, and a sense of grace. Sited on a tight urban parcel in Santa Clara, California, facing the Great America theme park, this 300,000 square-foot project signals the inevitable shift in higher density and transit-oriented developments surfacing in the Silicon Valley and sets a precedent for its anonymous, often uninspired landscape. The structure, with its orthogonally patterned façade reminiscent of Mondrian’s grid, is organized around the vertical circulation. As it rests atop a cylindrical glass lobby, it appears to float above a sinuous sculptural landscape pierced strategically to filter light into the parking garage below.

Bio

We believe architecture is the art of giving form to ideas.

At Form4 Architecture, we strive to create architecture that is rational, empowering, and dynamic. We embrace collaboration and teamwork as the cornerstones of success, and we believe in designing welcoming environments that are fundamentally sustainable and accessible. As collaborative partners in the design process, our principals personally lead every project from concept to completion, bringing the collective wealth of years of expertise and knowledge to each client’s vision.