HOME

 
 


Project: "Talgarth Road, London, UK"
Company:WestonWilliamson+Partners
Designer(s): WestonWilliamson+Partners, United Kingdom
Category: Architecture Categories, Professional
User's Profile : -

Entry Description: Talgarth Road, London, UK This project is located adjacent to Talgarth Road in London, UK and raised considerable challenges in delivering a mixed tenure residential development of fourteen homes on a 0.12ha long shallow site constrained by its busy urban context. The final scheme is configured to resolve issues generated by the linear site footprint and the six carriageway road which defines the site’s Southern edge. Properties to the North also presented a significant constraint due to overshadowing, day lighting, and the need to protect privacy. The proposed massing and section was developed to respond to these constraints integrating access and circulation solutions and a number of innovative elements to control shading, privacy and ventilation. The three storey mono-pitched form comprises single storey residential units at ground floor with two storey duplex units over. These duplex units maximize space by fully utilizing the roof volume and take reference from Frank Wheelers landmark 1890’s artist studios nearby. Massing expresses the linear form by way of a terrace typology. Two units at the East of the terrace are offset to create the primary access route to the linear block that is eroded to reveal the circulation spaces and vertical layering. Reflective mid-grey engineering facing brickwork reinforces the strength of form. Large openings to the upper two floors define the two storey duplex units, articulate the layering hierarchy, and introduce shading and privacy screens that define view and outlook. Ground floor units have private rear gardens and the duplex first floor units have deep private balconies. A communal courtyard walled garden at the west end benefits from evening sunlight. Photo-voltaic panels are located on the roof and whole house ventilation and heat recovery systems control the internal environment. Incoming air is drawn from the high level chimney cowls and filtered before distribution to each room.

About the Designer/Company
No information has been provided