HOME

 
 


Project: "Al Jazeera HQ"
Company:John McAslan + Partners with Veech x Veech
Designer(s): John McAslan + Partners Sweett (UK) LimitedZerum ConsultComo GroupVeech x Veech, United Kingdom
Category: Interior Design, Professional
User's Profile : -

Entry Description: The design of the new Al Jazeera Media Network broadcast office and studio facility is a successful collaboration between John McAslan + Partners, as interior designers of the office, and Veech X Veech, as designers of the broadcast news studio and adjacent newsroom work environment. In November 2012 Al Jazeera Media Network appointed the team to design a new broadcast centre at The Shard, an opportunity to reinforce the network’s brand identity. The scheme creates a pre-eminent broadcast production centre facility, incorporating innovative workspaces and offices with a state-of-the-art studio and newsroom and an adjacent open-plan 45-person newsroom workspace. The new studio optimises the iconic London skyline, breaking the trend of the traditional ‘black box’ studio. A day-lit studio is unusual within broadcasting - the project is a notable breakthrough in studio and lighting design. Housed in Western Europe’s tallest building, the facility, used to create news and current affairs content across the AJMN broadcast platforms, signals the importance of the AJMN news organization within the UK and European marketplace. Al Jazeera required an open, innovative and flexible office and studio environment, adaptable to suit the organisation’s changing needs. The project challenges the way news is made, unusually integrating the broadcast studio and office space within an open-plan setting. Al Jazeera’s Global Art Director, Patrick Bedeau, has pioneered this innovative approach, bridging the gap between programme making and the physical space to create what is currently the most technologically advanced production facility. The new studio has set a benchmark for global TV design, a test-bed pushing the limits of what is possible. Locating all departments and services on a single floor has enabled the design teams to develop innovative uses of space and create a more efficient and pleasant working environment, like nothing else in the TV news industry.

About the Designer/Company
No information has been provided