HOME

 
 


Project: "REFLECTED TOPOGRAPHY - BGRT, Bengaluru"
Company:Collaborative Architecture
Designer(s): COLLABORATIVE ARCHITECTURE , India
Category: , Professional
User's Profile : -

Entry Description: The brief was to design a multi-functional Public Space, which could include variety of programs like relaxing zone, waiting zone, transition zone, and also a place where intimate and private meetings could happen. Above all a space that could set a bench march for Public Space Design by its design innovation and sustainability agenda (The project is Platinum LEED Certified) The lobby is dominated by a central column, which supports the waffle slab system that spans across 32 m X 32 m space, with a height of 9m.The front facing sides have structural glazing and the sides on the back are stacked with services and toilets. The lobby functions nearly 18 hours a day, the project is equipped with BMS with Dali ballasts for Day Light Harvesting. The expansive glazing on two sides allow ample amount of daylight during any season, making the system utilize minimal energy in day time. The Central colum became the axis for spatial orientation. The lighting design plays the lead role in the overall architectural identity, and the project succeeds in effortlessly merging the lighting design and architectural space into a unified whole. The project is unique in that sense, to make the architectural lighting as the Raison detre, and the space definer, not just in stylistic terms, but in terms of tectonic manipulation of the neutral space. The seating cluster, again specially designed for the project triggers social interactions, and creates an undulating topography of contoured volume at the eyes level, in a way complementing the undulating pattern on the ceiling. The Strip light, highlights along the bottom of the sofa clusters creates a dynamic pattern and goes as an integral part of the overall design. The waffle slab system, which is the most dominant part of the space, left exposed to highlight the structural clarity of the space- one of the earliest design decisions which paid dividends. The pattern of the waffle system acted as the spring board for the design of the customized lighting, which resulted in a highly dynamic space- reflecting the geometry of structural system- the REFLECTED TOPOGRAPHY. The central column anchors the spatial disposition and in the vast lobby. The architectural lighting has been conceived as foliage which stems from this anchoring element. The column has been clad with corian panels, with special details to have access for maintenance and service. The cantilevered meeting rooms are added to the existing mezzanine slab to accommodate private meeting rooms. The Lobby has 5 such private meeting rooms, where 4 are located at the mezzanine level as added cantilevered units projecting into the atrium space LED based light sources have been used for the project. Customized Fabric lights has 1200 long LED tubes, the passage spaces have 600 & 1200 LED panel lights and 5W LED Spots and the waffle has 600 X 600 LED Panel Lights to supplement the customized lighting and to create a pattern in the waffle, which complement the configuration of the fabric lights.

About the Designer/Company
No information has been provided